Therapiehond Nova

Een therapiehond is een ‘gewone’ hond met een speciale taak. Kinderen, jongeren maar ook volwassenen inzicht, motivatie en/of mentale steun bieden.
Een therapiehond wordt vaak tijdelijk ingezet om kinderen, jongeren of volwassenen te helpen (sneller) een (behandel)doel te laten bereiken. Een therapiehond werkt ‘part-time.’
Anders dan een Hulphond welke doorgaans permanent wordt ingezet bij 1 persoon en 24/24 beschikbaar is voor zijn baasje.

Het welzijn van de hond in dier-ondersteunende toepassingen is een hot item.. en terecht.

Met name de afgelopen jaren besloten mensen om voor honden, paarden (en zo nog andere dieren) een nieuwe baan te bedenken; die van therapiedier. Maar wat vindt het dier er nou eigenlijk zelf van?
Honden hebben altijd een functie gehad voor mensen; voor de jacht, als bewaker en hoeder van het huis.. Dankzij hun grootse hart en onvoorwaardelijke trouw en werklust hebben wij, mensen, later ook nog eens bedacht dat zij ons konden dienen als blindengeleidehond of ADL-hond en dan nu ook, ‘de therapie-hond.’
Naast dat elk kind en mens uniek, geldt dit ook voor iedere hond. Elke hond heeft specifieke kwaliteiten maar ook onmogelijkheden. Dat betekent dus dat je hond, in dit geval Nova, niet alles hoeft te kunnen en te doen.

Toen Nova en ik in 2019 vol enthousiasme begonnen met de eerste opleiding AAI, hadden we beiden nog veel te leren.. Ik had het hele plaatje in mijn hoofd en kon niet wachten om samen te starten in de praktijk, bleek er toch nog wel enig werk aan de winkel.. Gedrag echt leren lezen, begrijpen dat mijn verwachtingen van Nova haar zelfs zouden kunnen beïnvloeden.
Tijdens de inzet van Nova binnen mijn praktijk spiegelt ze en geeft ze wijze lessen. Door dat bewust te laten gebeuren, krijg ik de meeste informatie en ontstaan tegelijk de mooiste (leer)momenten..

Dat ik binnen ons ‘team’ een zeer belangrijke en verantwoordelijke taak heb moge duidelijk zijn; Nova beschermen in het werk. Het welzijn van Nova staat ten alle tijden voorop en daarom is het heel belangrijk dat ook zij plezier heeft in wat we samen doen. Dat we aandacht hebben voor elkaar, samenwerken als een team! Werken vanuit haar (onze)eigenheid en karakter(s), niet enkel vanuit de training.
Naast dat Nova zachtaardig en gevoelig is en graag in contact is met mensen, kan dat tegelijk ook betekenen dat sommige situaties voor haar (te) belastend kunnen zijn. Dat betekent dat Nova niet standaard word ingezet tijdens de begeleiding.
Mocht Nova wel ingezet gaan worden, zullen we dit voorafgaand altijd afstemmen en maken we duidelijke afspraken met elkaar.

Wat kan het effect zijn van inzet van een therapiehond?
Uiteraard heel divers en er zijn eindeloos veel mogelijkheden;
– het hebben van een ‘maatje’
– je gesteund voelen op moeilijke (leer) momenten
-leren grenzen aangeven
-het (weer) opbouwen van zelf vertrouwen,
maar ook voor
– leesbegeleiding (wij komen ook op school!)

Mocht er een specifieke wens of (begeleidings) vraag zijn rondom begeleiding met inzet van Nova, neem dan gerust contact op!